Orientalne szaszłyki z kurczaka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

przyprawa w mini kostkach Czerwone małe Papryczki Knorr
przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr
2 roztarte ząbki czosnku
sok z 2 cytryn
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka kardamonu w proszku lub zgniecionego w moździerzu
1 łyżeczka chińskiej przyprawy „5 smaków”
1/2 łyżeczki kurkumy
2 piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
sól, pieprz
200 ml jogurtu naturalnego
posiekane listki z 1 gałązki bazylii
posiekane listki z 5 gałązek mięty
wykałaczki namoczone we wrzątku


Sposób przygotowania:

Do dużej misy wrzucamy czosnek. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy trzepaczką. Po chwili, wciąż mieszając, wlewamy oliwę. Kiedy powstanie nam emulsja, dodajemy kurkumę, kardamon, chińską przyprawę o 5 smakach. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Kawałki mięsa posypujemy rozdrobnioną przyprawą w kostkach o smaku czosnku, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wkładamy kurczaka do marynaty, przykrywamy folią, wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Przygotowujemy jogurtowy sos: do miseczki z jogurtem wrzucamy bazylię, miętę, przyprawę czerwone małe papryczki. Dodajemy mielony świeżo pieprz i mieszamy.
Zamarynowane mięso nadziewamy na długie, drewniane wykałaczki. Wcześniej trzymamy je we wrzątku przez godzinę, by się nie przypalały. Układamy szaszłyki na patelni, ustawionej na sporym ogniu. Łyżką zbieramy resztę marynaty i smarujemy dodatkowo kawałki mięsa. Smażymy chwilę, obracamy, znowu smażymy. Podajemy na płaskim talerzu, a sos z jogurtu osobno w miseczce lub sosjerce.