Nasi goreng

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 szklanki ryżu basmati
4 piersi kurczaka
6 jajek
100 g krewetek koktajlowych
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 zielone ostre chilli (green bird’s-eye)
1 duża cebula
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
1 mała łyżeczka oleju sezamowego
do dekoracji: suszona cebula, szczypiorek


Sposób przygotowania:

Płuczemy ryż, by usunąć z niego skrobię. Gotujemy, w garnku powinno być wody dwa razy tyle co ryżu. Kiedy wchłonie całą wodę, hartujemy go zimnym strumieniem. Wkładamy piersi kurczaka do garnka z wodą i gotujemy razem z sokiem z połówki cytryny. W osobnych miseczkach, przygotowujemy warzywa do smażenia. Z papryki usuwamy pestki, kroimy na cieniutkie paseczki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Z chilli usuwamy pestki, drobno szatkujemy. Czosnek siekamy, albo przeciskamy przez praskę. Wyjmujemy piersi z kurczaka i hartujemy pod zimną wodą. Kroimy mięso na cienkie, 2 mm plasterki. Rozbijamy jajka do miski, roztrzepujemy je. W woku rozgrzewamy mocno olej. Po kolei dodajemy składniki, nie przestając mieszać. Zaczynamy od papryki i cebuli. Po chwili dodajemy czosnek i mieszamy. Wrzucamy następnie płatki z kurczaka i krewetki. Mieszamy, dodajemy jajka. Gdy się zetną, wsypujemy kmin, kolendrę, dodajemy ryż, mieszamy. Wlewamy sos sojowy, ostrygowy, olej sezamowy. Na koniec wrzucamy chilli i dekorujemy suszoną cebulą albo siekanym szczypiorkiem.