Mufinki z kurczaka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



ok. 400 g piersi z kurczaka
50-100 g żółtego sera
pół strąka czerwonej papryki
200 g pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
majonez
sól , pieprz , przyprawa do kurczaka , sproszkowany czosnek
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Pieczarki, cebulę, kroimy i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, by można było je rozbić na formę koła czy kwadratu, który wejdzie nam do dołka w foremce. Rozbijamy cienko brzegi – a środek mięsa pozostawiamy nieco grubszy. Doprawiamy przyprawami. Mięso wkładamy do foremek, w powstały dołek wkładamy po kolei: pieczarki, kawałeczki sera, paprykę – i posypujemy natką. Kawałki mięsa które wystają zakładamy na siebie, by zakryć nadzienie. Wierzch smarujemy majonezem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.