Mocno czekoladowy murzynek z polewą czekoladową
Zgłoś nadużycieSkładniki:
1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
- Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy cukier. Rozpuszczamy do momentu, kiedy cukier nie będzie skrystalizowany.
- Dodajemy mleko, kakao. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ubijamy białka.
- Dodajmy żółtka (nie wszystko naraz), mąkę, proszek i wlewamy ok 4/5 masy czekoladowej (reszta idzie na polewę).
- Wszystko mieszamy.
- Smarujemy formę odrobiną oleju i obsypujemy mąką. Wlewamy masę i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Wykładamy ciasto i oblewamy polewą i gotowe.