Mocno czekoladowy murzynek z polewą czekoladową

Zgłoś nadużycie
  • DSC03724

Składniki:

1,5 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy cukier. Rozpuszczamy do momentu, kiedy cukier nie będzie skrystalizowany.
  2. Dodajemy mleko, kakao. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ubijamy białka.
  4. Dodajmy żółtka (nie wszystko naraz), mąkę, proszek i wlewamy ok 4/5 masy czekoladowej (reszta idzie na polewę).
  5. Wszystko mieszamy.
  6. Smarujemy formę odrobiną oleju i obsypujemy mąką. Wlewamy masę i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Wykładamy ciasto i oblewamy polewą i gotowe.