Mąka konopna znakomitą alternatywą

W dzisiejszych czasach pszenica stała się jednym z tych produktów, które większość osób omija szerokim łukiem. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ pszenica jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Nie tylko dysponuje wysoką zawartością węglowodanów, ale powoduje też stany zapalne i całą masę innych problemów. Jednak w wielu przypadkach, gdy chcemy zastąpić pszenicę w naszych ulubionych wypiekach, trafiamy w martwy punkt. Najlepszym sposobem na wyjście z tej sytuacji jest wykorzystanie mąki konopnej. Dzięki mące z nasion konopi otrzymujemy białko, którego potrzebujemy dla zdrowego i silnego organizmu. Warto też dodać, że mąka konopna jest świetna do przyrządzania przepysznych koktajli.

Białko z nasion konopi

Synteza białek mięśniowych (MPS) wymaga odpowiedniej równowagi pomiędzy treningiem siłowym i dietą. Większość osób, aby wesprzeć swój organizm w budowie masy mięśniowej, przyrządza koktajle proteinowe, wykorzystując do tego białka zwierzęce lub białka soi. Jednak takie rozwiązanie nie działa w przypadku każdej osoby. Proszki białkowe, które stoją na półkach w supermarkecie, bardzo często są mocno przetworzone. Co więcej, osoby wykazujące brak tolerancji na produkty mleczne lub sojowe, powinny trzymać się z daleka od tych produktów. Z kolei osoby budujące swoją masę mięśniową powinny dodawać do swojej diety leucynę (aminokwas odgrywający najważniejszą rolę w budowie mięśni). To właśnie spożywana co 4-6 godzin leucyna ma największy wkład w syntezę białek mięśniowych. Nasiona konopi wykazują całkiem wysoką zawartość leucyny, co sprawia, że mąka konopna staje się prostym sposobem na wprowadzenie tego niezbędnego aminokwasu do naszej diety.

Zastosowanie mąki z nasion konopi

Oprócz wsparcia dla syntezy białek mięśniowych, nasiona konopi oferują również bogatą zawartość białka i tłuszczu, które są niezbędne dla zdrowego organizmu. Nasiona spożywane są na różne sposoby – w całości, a także w postaci mączki, oleju i mąki. Mąka konopna jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki z pszenicy mąka z nasion konopi jest bezglutenowa. Znalezienie bezglutenowych produktów zastępczych dla mąki, takich, które nie zawierają glutenu, może być dość uciążliwe. Mąka z nasion konopi jest świetnym wyborem nie tylko dla osób, które chcą być wolne od glutenu, ale też dla tych, które postanowiły wyeliminować wszystkie ziarna ze swojej diety. Dodatkowym atutem mąki konopnej jest to, że można ją wykorzystywać nie tylko w wypiekach. Sprawdza się również w koktajlach, czyli tam, gdzie zwykła mąka nie ma większego zastosowania.

Czy jest coś, czego konopie nie są w stanie zrobić? Mąka z nasion konopi pomaga nam uzyskać wystarczającą ilość białka w diecie i stanowi rewelacyjną alternatywę dla innych rodzajów mąki. Wszystkie osoby, które pragną wprowadzić więcej zdrowia w swoje życie, powinny definitywnie zrobić miejsce w kuchennej szafce dla bezglutenowej i naszpikowanej białkiem mąki z nasion konopi.