Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 filety z łososia, po około 130 g każdy
• gotowe ciasto francuskie (około 150 g)
• 1 żółtko

Surówka:
• 2 garście młodych listków botwinki
• 1/3 świeżego ogórka
• 4 rzodkiewki

Ziołowy winegret:
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 1 i 1/2 łyżki octu winnego
• 1/3 łyżeczki cukru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Składniki na winegret mieszamy razem w miseczce. Łososiowe filety myjemy, osuszamy, solimy lekko i oprószamy pieprzem. Francuskie ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy z niego dwa prostokąty. Zawijamy w nie łososia. Przycinamy resztę ciasta nożem. Układamy na lekko posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy kwadrans aż ciasto stanie się rumiane. W miseczce umieszczamy listki botwinki, cienko krojonego ogórka, rzodkiewkę. Mieszamy, polewamy winegretem. Rozkładamy na dwa talerze i podajemy z łososiem.