Kurczak z mauritiusa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


4 piersi kurczaka
1 mała cebula pokrojona w piórka
3 zmiażdżone ząbki czosnku
150 g pełnotłustego jogurtu naturalnego (np. jogurt bałkański)
3 krople tabasco
1 pęczek posiekanej kolendry
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka garam masala
sok z 2 cytryn
sól morska
przyprawa w minikostakch Czerwone Małe Papryczki Knorr
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Do sporej szklanej miski wlewamy sok z cytryny. Wrzucamy kminek, garam masalę, kurkumę oraz kolendrę, dorzucamy czosnek. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy rozdrobnioną przyprawę w mini kosteczkach o smaku czerwone małe papryczki. Mieszamy trzepaczką. Wrzucamy cebulę - i znowu mieszamy całość. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty, mieszamy łyżką. Przykrywamy misę folią, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wrzucamy kawałki kurczaka na nagrzaną patelnię, następnie przewracamy na drugą stronę i podsmażamy.