Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowy z kluskami śląskimi
Zgłoś nadużycieSkładniki:
4 piersi z kurczaka
- 1 duża smietana 18%
- 1 kg pieczarek
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- mąka ziemniaczana
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- koperek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie klusek:
- Obieramy ziemniaki. Kroimy je na połówki żeby szybciej się ugotowały.
- Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie tak żeby były miękkie.
- Wylewamy wodę i studzimy.
- Ostygnięte ziemniaki mielimy albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
- Wkładamy je do miski i wyrównujemy powierzchnię.
- Dzielimy je na cztery części. Odkładamy jedną część i dodajemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
- Wszystko dokładnie zagniatamy. Możemy dodać 1 jajko, dodajemy resztę ziemniaków i dodajemy jeszce trochę mąk, tak żeby ziemniaki nie kleiły sie do rąk.
- Formujemy z ciasta kulki, rozpłaszczamy je delikatnie i robimy delikatnie dziurkę.
- Gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty
Przygotowanie kurczaka w sosie:
- Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy mięso ostrą papryką, pieprzem i solą.
- Obsmażamy kurczaka na patelni z odrobiną oleju.
- Wkładamy obsmażone mięso do miski.
- Kroimy w kostkę papryki, cebulę, czosnek, pieczarki.
- Smażymy najpierw cebulę z czosnkiem, dodajemy później i smażymy dalej.
- W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, papryki, czosnek, pieczarki i mięso i dusimy wszystko, do momentu jak pieczarki puszczą wodę.
- Dodajemy wino i śmietanę, wszystko solimy i pieprzymy. Gotujemy aż sos się zredukuje i alkohol z wina odparuje.
- Jeżeli sos nie zgęstnieje, można do szklanki dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i trochę ciepłej wody, wymieszać i później dodać do garnka i wszystko razem zamieszać.
- Możemy już podawać. Na talerzu dodałam pomidora pokrojonego.