Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowy z kluskami śląskimi

Zgłoś nadużycie
  • DSC03686

Składniki:

4 piersi z kurczaka

  • 1 duża smietana 18%
  • 1 kg pieczarek 
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • mąka ziemniaczana
  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • koperek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie klusek:

  1. Obieramy ziemniaki. Kroimy je na połówki żeby szybciej się ugotowały.
  2. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie tak żeby były miękkie.
  3. Wylewamy wodę i studzimy.
  4. Ostygnięte ziemniaki mielimy albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  5. Wkładamy je do miski i wyrównujemy powierzchnię.
  6. Dzielimy je na cztery części. Odkładamy jedną część i dodajemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
  7. Wszystko dokładnie zagniatamy. Możemy dodać 1 jajko, dodajemy resztę ziemniaków i dodajemy jeszce trochę mąk, tak żeby ziemniaki nie kleiły sie do rąk.
  8. Formujemy z ciasta kulki, rozpłaszczamy je delikatnie i robimy delikatnie dziurkę.
  9. Gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty

Przygotowanie kurczaka w sosie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy mięso ostrą papryką, pieprzem i solą.
  2. Obsmażamy kurczaka na patelni z odrobiną oleju.
  3. Wkładamy obsmażone mięso do miski.
  4. Kroimy w kostkę papryki, cebulę, czosnek, pieczarki.
  5. Smażymy najpierw cebulę z czosnkiem, dodajemy później i smażymy dalej.
  6. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, papryki, czosnek, pieczarki i mięso i dusimy wszystko, do momentu jak pieczarki  puszczą wodę.
  7. Dodajemy wino i śmietanę, wszystko solimy i pieprzymy. Gotujemy aż sos się zredukuje i alkohol z wina odparuje.
  8. Jeżeli sos nie zgęstnieje, można do szklanki dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i trochę ciepłej wody, wymieszać i później dodać do garnka i wszystko razem zamieszać.
  9. Możemy już podawać. Na talerzu dodałam pomidora pokrojonego.