Kurczak w skorupce z soli po norwesku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

500g soli
1kg mąki
500ml wody
1 kurczak
3 łyżki oliwy
pieprz
ćwiartka cytryny
2 gałązki rozmarynu
1 gałązka pietruszki
1 gałązka tymianku
1 łyżka listków rozmarynu
1 łyżka listków tymianku
1 łyżka listków pietruszki
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

sos:
1 kostka Rosołu wołowego KNORR
2 łyżki oliwy
1 posiekana szalotka
2 posiekane ząbki czosnku
25 suszonych borowików namoczonych w ciepłej wodzie
100ml czerwonego wina
100ml madery
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Zagniatamy w mikserze sól z mąką i wodą. Powinno powstać dość elastyczne ciasto. Dzielimy kulę ciasta na połowy. Kurczaka przyprawiamy pieprzem, również w środku. Nacieramy oliwą i wkładamy do środka ćwiartkę cytryny, dwie gałęzie rozmarynu, gałązkę pietruszki oraz gałązkę tymianku. Resztę ziół siekamy i mieszamy z otartą skórą cytrynową. Nacieramy mieszanką kurczaka. Wałkujemy połowę ciasta i przekładamy na blachę. Układamy na cieście kurczaka. Wałkujemy drugi kawałek ciasta. Przykrywamy kurczaka i dokładnie zlepiamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na czas od 60-80 minut.
Aby przygotować sos: zagotowujemy 0,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową wołową, mieszamy i gotujemy minutę. Do drugiego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i czosnek. Smażymy je przez minutkę. Odsączamy borowiki z wody. Siekamy, dodajemy do garnka z szalotką. Smażmy kolejne 2 minuty. Dodajemy 200 mililitrów rosołu, 2 łyżki wody z moczenia się borowików. Dodajemy maderę i wino. Gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy do niego łyżkę siekanej pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.