Kurczak po baskijsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

3 łyżki oliwy
2 posiekane cebule
1kg pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w ćwiartki
2 posiekane zielone papryki
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka ostrej papryki
250ml białego wina
1 duży kurczak
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżka masła
1 posiekany pęczek pietruszki


Sposób przygotowania:

W dużym garnku grzejemy 3 łyżki oliwy. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy pomidorów, paprykę, czosnek. Wsypujemy czerwoną paprykę i zalewamy połową wina. Przykrywamy, dusimy 20 minut. Kurczaka dzielimy na 8 części i zdejmujemy z niego skórę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy na patelni oliwę, masło. Wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy, aż osiągnie rumiany kolor. Przekładamy do garnka, przykrywamy, wlewamy resztę wina i dusimy 40 minut. Przed podaniem, dodajemy natkę pietruszki.