Kurczak marynowany w ziołowym pesto

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



9 łyżek oliwy z oliwek
4 piersi kurczaka
1 cytryna
40 g orzechów włoskich
200 g pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka bazylii strzępiastej
1/2 pęczka bazylii
1 kostka bulionowa Knorr z oliwą i ziołami
400 g makaronu tagliatelle
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Usuwamy tłuszcz z piersi z kurczaka. Kroimy mięso w grubą kostkę o szerokości centymetra. Do miksera wrzucamy: posiekaną wstępnie bazylię, orzechy, dolewamy 3 łyżki oliwy. W trakcie miksowania, dodajemy, partiami, jeszcze 4 łyżki oliwy. Solimy mięso, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Zalewamy kurczaka miksowanym ziołowym pesto. Mieszamy całość dokładnie. Zawijamy miskę z kurczakiem w folię i wstawiamy na minimum 0,5 godziny do lodówki. Z koktajlowych pomidorów usuwamy szypułkę i kroimy na pół. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek - około 2 łyżek. Wrzucamy kurczaka i połówki pomidorków. Gotujemy makaron w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową. Odcedzamy go, przekładamy na patelnię z ociupinką wody z gotowania. Mieszamy całość, podgrzewamy kilka minut i podajemy. Danie ozdabiamy przed podaniem listkami z bazylii.