Kurczak Calypso

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



1 posiekana mała cebula
100 g posiekanej czerwonej papryki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczka świeżego tymianku
2 posiekane ząbki czosnku
6 piersi z kurczaka
pół łyżeczki czarnego pieprzu
sól, 2 łyżeczki oleju
100 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem
120 ml wody
1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet - można dać papryczkę chili


Sposób przygotowania:

Mieszamy w misce cebulę, czerwoną paprykę, sok z limonki, czosnek i tymianek. Dodajemy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy kurczaka. Zachowujemy marynatę. Solimy mięso, dodajemy pieprzu. Rumienimy kurczaka na rozgrzanym oleju. Dodajemy marynatę, pomidory, wodę i ostrą papryczkę. Dusimy całość 45 minut. Wykładamy kurczaka na talerz i polewamy sosem.