Kuchnie Świata

Kuchnia Wysp Morza Śródziemnego

Źródło: sxc.hu

Kuchnia Wysp Morza Śródziemnego jest bardzo charakterystycznym, a zarazem zróżnicowanym zbiorem smaków. Specyfika odmian, wywodzących się z konkretnych wysp miała dwustronne oddziaływanie na kulinaria Włoch, Hiszpanii i Grecji. Dużą rolę odegrało sprowadzanie nowych upraw i wymiana handlowa. Popularność makaronu na wielu z nich jest od nich wręcz uzależniona. Warunki klimatyczne i geograficzne determinowały do wyspecjalizowania [...]

Czytaj dalej

Kuchnia Północnych Włoch

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia włoska jest jedną z bardziej docenionych i znanych na świecie. Nawyki i stosowane w niej składniki od razu pozwalają ja rozpoznać. Jej północna odmiana różni się jednak od tradycyjnej odsłony. Czynnikami, jakie to spowodowały była zarówno większa przyswajalność nowości, a także otwartość na nawyki kulinarne przygranicznych krajów. Wpłynął na to fakt, że przed wojną [...]

Czytaj dalej

Kuchnia polska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia polska, pomimo że jest nam bardzo dobrze znana, część jej dziedzictwa została zapomniana. Przyczyną jest zarówno szersza dostępność rożnych produktów i pojawianie się ich nowych odmian, jak też zmiana nawyków żywieniowych. Przykładem może być fakt, że staropolscy kucharze uważali, że stosowanie chlebowych panierek do kotletów psuje ich smak i wykwintność. Dzisiejszy typowy obiad w [...]

Czytaj dalej

Kuchnia brazylijska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia Brazylii jest zróżnicowana tak bardzo, jak sam kraj. Mówiąc o lokalnych kulinariach, należy podzielić Brazylię na cztery odrębne regiony. Północ Ta część Brazylii charakteryzuje się dużą ilością lasów deszczowych. Tutaj znajduje się również dorzecze Amazonki. Region ten obfituje w tropikalne owoce, wśród których wymienić można chociażby mango, kokosy czy przysmaki rodziny kakaowców. Nie można [...]

Czytaj dalej

Kuchnia bretońska

Źródło: wikipedia.org

Nie tylko interesująca historia czy bogate zaplecze kulturowe, w którym spotykają się tradycje anglosaskie i romańskie charakteryzuje krainę Bretanii. Nie można zapominać o dość specyficznej i smacznej tutejszej kuchni. Podstawę wyżywienia dla bretońskiej ludności stanowią od wielu lat ryby i owoce morza. Dlatego też dominującymi daniami są te przyrządzane na bazie ryb typu makrela, piotrosz, [...]

Czytaj dalej

Kuchnia Brunei

Źródło: wikipedia.org

Państwo Brunei leży na północno – zachodnim obszarze wyspy Borneo. Kraj ten stanowi wypadkową wielu wpływów kulturowych. Widoczne są tu elementy kultury malajskiej, a także akcentów islamskich. Dostrzec tu również można tradycje kuchni chińskiej, przejawiającą się w preferowaniu zasady pięciu smaków. W kuchni Brunei można także zauważyć elementy kuchni indyjskiej czy kuchni europejskiej, które pochodzą [...]

Czytaj dalej

Kuchnia chilijska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia chilijska jest bardzo bogata w ryby i owoce morza. Mimo to, tutejsze potrawy nie są ograniczone do bazowania wyłącznie na tych składnikach. Często spotyka się potrawy, które opierają się na mięsie, szczególnie wołowym. Kuchnia Chile można podzielić na regiony, które są zróżnicowane pod względem charakterystycznych dla siebie potraw. Jeżeli chodzi o wykorzystanie ryb, których [...]

Czytaj dalej

Kuchnia czeska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia czeska stanowi ukłon w stronę miłośników tradycyjnych smaków, które są przyrządzane zgodnie z dawnymi przepisami. Najbardziej charakterystyczne dla Czech dania najlepiej smakują, gdy kosztuje się ich w małych miejscowościach, gdzie potrawy mają tradycyjny, regionalny smak. Miejsca takie jak rynki i targi posiadają wiele straganów, na których można posilić się, próbując praskich kiełbasek, zwanych klobásy, [...]

Czytaj dalej

Kuchnia Islandii

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia Islandzka jest dość prosta i treściwa. Ma to swoje przyczyny w surowym klimacie, w którym uprawa roślin i hodowla zwierząt są utrudnione. Tradycyjne potrawy mieszkańców Islandii to przede wszystkim ryby, wyroby pochodzenia mlecznego, zboża, a także mięso jagnięce. Współczesna kuchnia tego kraju również opiera się na dawnych smakach i użyciu świeżych składników. Jeżeli Islandczyk [...]

Czytaj dalej

Kuchnia Iranu

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia Iranu jest zróżnicowana, w zależności od regionu. Część dań jest charakterystyczna dla danego obszaru, część zaś jest wspólna dla całego kraju. Pośród tych drugich warto wymienić choćby ryż, herbatę, bakalie czy potrawę lubianą przez Europejczyków – kebab. Prosty podział na kuchnię północy i południa sprowadza się do stwierdzenia, że podczas gdy północne potrawy są [...]

Czytaj dalej