Kuchnia Wysp Morza Śródziemnego

Źródło: sxc.hu

Kuchnia Wysp Morza Śródziemnego jest bardzo charakterystycznym, a zarazem zróżnicowanym zbiorem smaków. Specyfika odmian, wywodzących się z konkretnych wysp miała dwustronne oddziaływanie na kulinaria Włoch, Hiszpanii i Grecji. Dużą rolę odegrało sprowadzanie nowych upraw i wymiana handlowa. Popularność makaronu na wielu z nich jest od nich wręcz uzależniona. Warunki klimatyczne i geograficzne determinowały do wyspecjalizowania upraw w kierunku wina, oliwy i ziół. Hodowle skupiły się przede wszystkim na wytwarzaniu serów, umniejszając stosowanie potraw mięsnych. Oczywisty dostęp do morza zapewnił doskonałe warunki połowowe rożnych rodzajów ryb.

Kuchnia sycylijska jest przesiąknięta w szczególności wpływami włoskimi oraz arabskimi. Popularne są tu dania z makaronem, podane z prostymi sosami na bazie oliwy. Często spotykane jest gotowanie ich z pomidorami, czosnkiem, rybami i owocami morza. Podobne dodatki są najczęściej używane do pizzy. W ciastach i deserach dominują bakalie i kandyzowane owoce w arabskim stylu.
Korsyka, będąca częścią Francji, jest znana na całym świecie z wytwarzania wysokiej jakości serów krowich, owczych i kozich, a także wędlin (głównie wieprzowych). Występują tu wyjątkowe dania, jak naleśniki z nadzieniem z jadalnych kasztanów, czy szereg dań z dziczyzny. Wyjątkowym produktem regionalnym jest miód „miel de corse”.

Kuchnia maltańska czerpie najwięcej z dań włoskich, często zmieniając ich formę. Przykładem może tu być makaron z sosem bolońskim, który jest podawany w postaci zapiekanki z kruchym ciastem. Popularne są tu zupy oraz mięso. Jednym z bardziej wyjątkowych jest mięso z królika (fenek).

Głównym produktem na Sardynii są ryby. Bardziej niż na innych wyspach pozyskuje się suszona ikrę, zwłaszcza tuńczyka. Makaron jest tu bardzo rzadko stosowany. Częściej można spotkać pizzę i chleb, podawany z oliwą na przystawkę. Produkcja serów stoi na wysokim poziomie i można doświadczyć najdziwniejszych ich odmian.

Cypr jest prawdopodobnie największą mieszanką smaków wywodzących się z przeróżnych kultur. Widać tu zarówno wpływy arabskie, greckie, włoskie, jak i angielskie. Część zamieszkiwana przez ludność turecką rozpowszechniła zarówno humus, jak i kebab z rusztu. Wpływy greckie spopularyzowały przysmaki takie jak: oliwki i ser feta.