Kuchnia polska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia polska, pomimo że jest nam bardzo dobrze znana, część jej dziedzictwa została zapomniana. Przyczyną jest zarówno szersza dostępność rożnych produktów i pojawianie się ich nowych odmian, jak też zmiana nawyków żywieniowych. Przykładem może być fakt, że staropolscy kucharze uważali, że stosowanie chlebowych panierek do kotletów psuje ich smak i wykwintność. Dzisiejszy typowy obiad w milionach domów odbiegł od tego wzorca obranego dawno temu.

W rozwoju kuchni polskiej istotną role odegrała też wielokulturowość, wymiana handlowa czy choćby rozmaite wojny. Znajdziemy w kuchni polskiej między innymi wpływy tureckie, tatarskie, włoskie, żydowskie, francuskie, niemieckie czy też rosyjskie. Wiele dań światowych zostało zaadaptowanych i wytworzyliśmy ich własne, specyficzne wersje. Jednym ze sztandarowych przykładów mogą tu być pierogi. Droga, jaką przybyły zaczyna się w Chinach, do nas zaś przyszły przez Ruś. Sposób, w jaki są gotowane zależy nie tylko od kraju, ale też od konkretnego regionu, dlatego te polskie posiadają wyjątkową specyfikę. Popularne pierogi ruskie są znane w całej Polsce jako nadziewane farszem składającym się z twarogu, ziemniaków i cebuli, zaś na Lubelszczyźnie są doprawiane suszona miętą. W innych częściach kraju mogą występować różnice dotyczące farszu mięsnego. Mięso do niego najczęściej bywa wstępnie podgotowane, lecz gdzieniegdzie jest podsmażane lub też zostaje użyte jako zupełnie surowe.

Podobnie sprawa ma się w przypadku gołąbków, flaków czy galaret. Jednak szczególnie wartym podkreślenia jest bigos. Występuje zarówno w całej Polsce, jak i innych krajach, lecz u nas jedynym wspólnym składnikiem dla wszystkich wariantów jest tylko kapusta. Różnorodność spotykania pozostałych składników zmienia się nie tylko w zależności od danego regionu, lecz też konkretnej miejscowości, tradycji rodziny, nawyków danego kucharza, a nawet przynależności religijnej.