Kuchnia Północnych Włoch

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia włoska jest jedną z bardziej docenionych i znanych na świecie. Nawyki i stosowane w niej składniki od razu pozwalają ja rozpoznać. Jej północna odmiana różni się jednak od tradycyjnej odsłony. Czynnikami, jakie to spowodowały była zarówno większa przyswajalność nowości, a także otwartość na nawyki kulinarne przygranicznych krajów. Wpłynął na to fakt, że przed wojną tereny te w pewnym stopniu były częścią niemieckiej Bawarii oraz Austrii. Przykładowo, popularność oliwy, z której Włochy wręcz słyną została tu umniejszona na rzecz masła, użytego zwłaszcza podczas smażenia. Źródłem tej sytuacji jest sąsiednia Austria, w której warunki naturalne są nie korzystne dla oliwy, za to występuje tam większe spożycie produktów mlecznych. W tym regionie pojawia się również więcej dań pikantnych oraz marynowanych, zaś porcje zwykle są większe.

Mięso jest tu bardziej preferowane niż w pozostałych regionach. Charakterystycznym daniem jest Carpaccio, do którego przyrządzenia stosuje się surową wołowinę i cielęcinę. Dużą wagę przykłada się do formy przyrządzania mięs. W domach oraz dobrych restauracjach preferuje się pieczenie go na ogniu w obecności jedzących. Tradycyjnie pieczone prosię z nadzieniem ziołowym (porchetta Romana) jest obecnie zastępowane kurczakami.

Jednym z najpopularniejszych dań jest Gnocchi przyrządzane z ziemniaków. Potrawa ta przypomina nieco polskie kopytka, lecz często podaje się je z dodatkami takimi jak szpinak i serek ricotta. Najbardziej znanym daniem jest jednak risotto. Jego bazę stanowi ryż, co jest raczej nietypowe dla Włoch. Częstymi składnikami są: parmezan, szafran, cebula, śmietana, czosnek i wytrawne wino. Równie często stosuje się również akcenty w postaci warzyw, mięs, ryb i owoców morza. Najpopularniejszą odmianą jest jednak ta bez dodatków, lecz skład tego dania często rożni się od siebie, w zależność od gotującego je kucharza.