Kuchnia brazylijska

Źródło: wikipedia.org

Kuchnia Brazylii jest zróżnicowana tak bardzo, jak sam kraj. Mówiąc o lokalnych kulinariach, należy podzielić Brazylię na cztery odrębne regiony.

Północ
Ta część Brazylii charakteryzuje się dużą ilością lasów deszczowych. Tutaj znajduje się również dorzecze Amazonki. Region ten obfituje w tropikalne owoce, wśród których wymienić można chociażby mango, kokosy czy przysmaki rodziny kakaowców. Nie można zapominać o potrawach na bazie ryb, które stanowią ważny element tutejszej kuchni. Wartą przypomnienia rośliną jest również maniok, z którego przygotowuje się mąkę. Ta z kolei jest podstawą różnorodnych dań tego regionu.

Północny wschód
Najbardziej znanym daniem tej części Brazylii jest caruru, które przyrządza się ze składników takich jak: cebula, krewetki, olej palmowy, a także orzechy nerkowca. Mieszkańcy tego regionu świata mogą cieszyć się mnogością gatunków owoców tropikalnych, między innymi: passiflory, ananasa, mango czy pomarańczy. Popularnym składnikiem wielu potraw jest tu cukier trzcinowy. Ponadto, często spotykanymi elementami tutejszych potraw są: suszone krewetki i inne owoce morza. Wykorzystuje się je do przygotowania dania zwanego moqueca, który stanowi pewną odmianę gulaszu, składającego się z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli. Czasem potrawa ta spotykana jest również w wersji z krewetkami lub krabami, z dodatkiem mleczka kokosowego czy oleju palmowego. Wówczas danie to nosi nazwę moqueca baiana.

Zachód
Panujące tu suche warunki klimatyczne przyczyniły się do popularności potraw na bazie mięs i ryb. Ponadto chętnie spożywa się dania, których podstawę stanowi kukurydza, ryż czy maniok.

Południowy wschód
W tym regionie Brazylii najczęściej spotkać można składniki takie jak kukurydza, fasola, ryż czy mięso, które są chętnie wykorzystywane do przyrządzania tutejszych dań. Charakterystyczną potrawą jest tu feijolada, w której znajdziemy wyżej wymienione składniki. Jada się tutaj równie chętnie owoce, podawane najczęściej pod postacią orzeźwiających soków. Najczęściej spotykanym napojem jest sok z zielonych kokosów, nazywany przez miejscowych – aqua de coco. Jego picie jest również dość specyficzne, gdyż spożywa się go przez słomkę bezpośrednio z orzecha.

Z napojów alkoholowych najbardziej rozpoznawalnym dla tego regionu jest Caipirinh, która stanowi rodzaj drinka, przyrządzonego na bazie limonek i alkoholu o nazwie Cachaca. Z dań obiadowych najbardziej popularna jest Farona, którą przyrządza się z mączki z manioku zasmażanej z bekonem, solą i masłem.