Krokiety z farszem jajecznym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

Na ciasto naleśnikowe:

 

1 jajko + 1 szklanka mąki

 

+ pół szklanki wody + pół szklanki mleka + sól (szczypta)

 

 

 

Farsz:

 

3 jajka

 

0,5 kg pieczarek

 

1 duża cebula

 

sól, pieprz do smaku

 

 

 

Olej do smażenia

 

1 jajko+bułka tarta do panierki

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Ze składników wymienionych do ciasta, przygotowujemy takie o konsystencji kwaśnej śmietany. Smażymy naleśniki krótko, by nie były twarde i łatwo dało się je zwinąć. Jeżeli chcemy zrobić większą ilość krokietów - nic trudnego: powielamy ilość składników na ciasto. Jajka gotujemy na twardo. Siekamy w drobną kostkę. Pieczarki, cebulę, siekamy drobno i dusimy na łyżce oleju. Nie podlewamy wodą, a odparowujemy sok, który wypuściły nam grzyby. Solimy na koniec i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy grzyby z jajkami, jeżeli farsz wydaje się być zbyt suchy - dolewamy oleju.

 

Nakładamy farsz na naleśniki i składamy krokiety, podobnie jak gołąbki. Jajko mieszamy na talerzyku, by białko z żółtkiem dobrze się połączyły. Złożone naleśniki panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy np. z czerwonym albo grzybowym barszczem.