Krokiety ryżowe z wędzonym łososiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

40 g białego makaronu ryżowego
● 1/2 świeżego ogórka
● mała papryczka chili
● 2 łyżki posiekanej mięty
● sos sojowy
● 8 naleśników ryżowych
● 4 cienkie plasterki łososia
● cienkie nitki szczypiorku

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Ryżowy makaron moczymy we wrzątku. Po czterech minutach odcedzamy na sitku. Kroimy, mieszamy z drobno krojonym ogórkiem, siekaną chilli, miętą. Skrapiamy sojowym sosem. Naleśniki wykładamy na wilgotną ściereczkę, po 2 sztuki, jeden na drugim. Na nich kładziemy plaster łososia, porcyjkę farszu. Zwijamy krokiety (naleśniki same powinny się sklejać). Każdy krokiet przewiązujemy nićmi szczypiorku. Przykrywamy wilgotną ścierką, by nie wyschły. W osobnej misce podajemy sos sojowy do maczania krokietów.