Krokiety pieczarkowe, zapieczone z serem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

mleko [0.5 l] (jakie kto lubi, ja używam 2%)

 

jajka [1 szt.]

 

mąka (do zagęszczenia ciasta, wg gustu)

 

sól

 

pieprz

 

pieczarki [0.5 kg]

 

cebula [2 szt.]

 

ser żółty [100 g] (najlepiej pikantny)

 

oregano

 

olej (do smażenia)

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Aby przygotować naleśnikowe ciasto, wlewamy do garnuszka mleka, dorzucamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Następnie dodajemy mąkę - ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany, jeśli wydaje nam się zbyt rzadkie, dodajemy mąki - i tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dobrze rozgrzewamy patelnię, dodajemy kapkę oliwy i smażymy naleśniki. Jeśli ciasto jest dobre - naleśniki też takie będą; podstawą jest dobra mąka.
Myjemy pieczarki. Kroimy drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, także z kapką oliwy. Dodajemy odrobinę soli, by pieczarki oddały wodę. Kiedy są gotowe, dodajemy cebulę, posiekaną drobno. Doprawiamy pieprzem. Kiedy cebula jest zeszklona, płyn odparował, mamy gotowy farsz. Nakładamy farsz na każdy płat naleśnika, na środek, płasko. Zostawiamy wolną przestrzeń dookoła. Zakładamy bok lewy, bok prawy, a następnie zwijamy od góry do dołu. Standardowo. Krokiety układamy w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Posypujemy serem startym w wiórki, oregano - i zapiekamy w piekarniku, aż ser się stopi i zacznie nam bulgotać. Najkorzystniej zapiekać w temperaturze +/- 200 stopni.