Krokieciki ziemniaczano-orzechowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

50 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych na miazgę ziemniaków

 

10 dag zmielonych orzechów włoskich

 

2 małe jajka

 

1 średnia cebula

 

1 łyżka masła

 

6 łyżek bułki tartej

 

sól, pieprz

 

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

 

ew. nieco posiekanej natki pietruszki

 

bułka tarta do obtaczania

 

olej do smażenia

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Siekamy drobno cebulę. Smażymy na złocisty kolor na maśle. Pod koniec smażenia, dosypujemy dwie łyżki bułki tartej i rumienimy razem z cebulą. Ziemniaki, koniecznie ostudzone, dokładnie mieszamy z mielonymi orzechami i cebulą. Dodajemy jajko, resztę tartej bułki, sól, pieprz, sojowy sos do smaku, pietruszkę - i wyrabiamy gładziutkie, miękkie ciasto. Masa nie może być za bardzo twarda, ale jednocześnie powinna dać się formować. Z ciasta formujemy nie duże, zgrabne krokiety o kształcie krótkich rulonów. Nie obtaczamy grubo w tartej bułce, bo ma tendencję do przypalania się. Smażymy krokiety na złoto, na płytkim oleju, na nie za dużym ogniu. Podajemy do czerwonego barszczu.