Kotlety pożarskie z brokułami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



kurczak (ok. 1 kg)
● 1/3 szklanki mleka
● 10 dag białego chleba bez skórki
● 2 łyżki masła
● sól
● pieprz
● tarta bułka
● olej do smażenia
● 2 brokuły
● 3/4 szklanki śmietany
● 3 ząbki czosnku
● curry
● 5 dag żółtego ostrego sera


Sposób przygotowania:

Myjemy kurczaka, osuszamy. Oddzielamy mięso od kości, a te ze skórą mielimy z namoczonym w mleku chlebem. Dodajemy stopione masło, sól, pieprz. Mieszamy. Z masy formujemy niewielkie owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju. Brokuły płuczemy i dzielimy na różyczki. Blanszujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Śmietanę mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną curry. Polewamy brokuły. Posypujemy startym serem, zapiekamy krótko w 180 stopniach.