Klopsiki w sosie ciemnym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


250 g mięsa mielonego z indyka lub z drobiu
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 szczypta curry
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 kawałek bułki zwykłej namoczonej w wodzie
2 szklanki wody
2 łyżki mąki
1 szczypta curry
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 kostka bulionowa
1 szczypta soli
9 ziemniaczków małych
250 g surówki z kapusty kiszonej wersja dla osób zdrowych
250 g gotowanych buraczków


Sposób przygotowania:

Wstawiamy wodę z bulionową kostką. Mielone mięso mieszamy z przyprawą, jajkiem, bułką namoczoną w wodzie, bułką tartą oraz curry. Do mięsa dodajemy łyżkę wody – dzięki czemu stanie się pulchniejsze. Formujemy kuleczki, obtaczając je w tartej bułce. Gotowe wrzucamy na wrzącą wodę z bulionem. W tym czasie nastawiamy wodę na ziemniaki – i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ugotowane klopsiki. Do bulionu dodajemy mąkę, curry. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą. Do sosu wrzucamy klopsiki, podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami i z surówką.