Klopsiki orzechowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



30 dag ziemniaków
5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 dag startego żółtego sera
mały pęczek natki selera
2 jajka
sól
pieprz
ostra papryka
olej do smażenia
bułka tarta


Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie do miski wsypujemy orzechy, dodajemy ser i jedno jajko. Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce albo dokładnie ugniatamy. Dodajemy do orzechów z serem, razem z posiekaną drobno natką selera. Masę doprawiamy wedle upodobań i dobrze wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.