Karp zapiekany w śmietanie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



3kg karpia
100g wędzonego boczku
300g śmietany
łyżka mąki
400g cebuli
100g masła
10g papryki
300g pomidorów
6 zielonych ostrych papryk
sól



Sposób przygotowania:

Sprawiamy karpia, myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Filetujemy z ości, dzielimy na części – około 200 gram każda. Kawałeczki ryby szpikujemy paseczkami boczku. Doprawiamy solą, papryką. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy rybę, przykrywamy lekko podsmażoną cebulą, papryką skrojoną w paski i pomidorami w plastrach. Polewamy stopionym masłem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut. Całość zalewamy śmietaną zmieszaną z mąką, zapiekamy kwadrans w 180 stopniach.