Karp wigilijny po śląsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



1 karp (1,3 kg),
4 marchewki (40 dag),
20 dag selera,
20 dag białej części pora,
2 cebule (20 dag),
2 szklanki jasnego piwa, 2 łyżki rodzynek,
1 cytryna, 3 łyżki startego piernika,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka cukru,
sól


Sposób przygotowania:


Karpia oczyszczamy, myjemy, kroimy na dzwonka. Skrapiamy sokiem cytrynowym i wkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa płuczemy, obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy warzywa do płaskiego rondla, wlewamy 2 szklanki posolonego wrzątku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i gotujemy 5 minut. Wlewamy piwo i gotujemy kolejne 20 minut. Wyjmujemy ziele i liść, warzywa miksujemy.
Łączymy z wywarem, dodajemy piernik, mieszamy i gotujemy 5 minut. Mieszamy podczas gotowania dość często. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, dodajemy rodzynki. Wkładamy rybę, dusimy 15 minut na niewielkim ogniu. Dzwonka wyjmujemy na półmisek, polewamy sosem, podajemy z pieczywem na gorąco albo na zimno.