Karp w białym winie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



2 kilogramy karpia,
2 selery,
4 duże korzenie pietruszki,
4 ogórki,
10 ziarenek czarnego pieprzu i 10 ziarenek ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
1/4 gałki muszkatołowej,
2 szklanki soku z kiszonych ogórków,
3 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżkę masła,
1 łyżkę mąki, sól.


Sposób przygotowania:

Czyścimy karpie, patroszymy, nacieramy solą. Kroimy na dzwonka. Nie wyrzucamy mlecza. Seler, pietruszkę, ogórki, kroimy w cienkie plasterki. Obkładamy nimi karpie ułożone w rondelku. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, laurowe listki, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dolewamy 2,5 szklanki wina, mieszamy z sokiem ogórkowym, zalewamy ryby i dusimy na niewielkim ogniu z pokrywką. Kiedy ryby są miękkie, mieszamy łyżkę masła i łyżkę mąki, rozprowadzamy przecedzonym sosem, wywarem spod rybek. Dodajemy jeszcze pół szklanki wina, gotujemy, polewamy ryby, które układamy na ogrzanym, głębokim półmisku. Dekorujemy warzywami, podajemy z ryżem na sypko.