Kalmary w cieście

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

450 g sprawionych i oczyszczonych kalmarów

1 pęczek siekanej zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka oliwy,
sol, pieprz,
oliwa do smażenia.
Ciasto:
1 jajo,
250 g mleka,
150 g maki

 


Sos:
5 dużych pomidorów,
1 łyżka siekanej bazylii,
150 g masła,
120 ml białego wytrawnego wina,
3 żółtka.

 

 

 


Sposób przygotowania:

Kroimy kalmary w krążki i układamy w płaskim, kamionkowym naczyniu. Solimy, doprawiamy pieprzem, pietruszką, oliwą, sokiem z cytryny. Mieszamy i marynujemy 2 godziny w tej mieszance. Parzymy pomidory wrzątkiem. Obieramy, usuwamy pestki, miksujemy. W rondelku gotujemy wino, zmniejszamy ogień i cały czas ubijając mocno, dodajemy po kawałku masło i następne żółtka. Kiedy sos się zagęści, dodajemy sól, pieprz, bazylię oraz przetarte pomidory, wciąż ubijając sos. Zdejmujemy z ognia, trzymamy wciąż w cieple. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, dodajemy po trochę mąki. Ciasto powinno być gęste. Kalmary wyjmujemy z naszej marynaty. Osuszamy, maczając w cieście, smażymy w dużej ilości oliwy na złocisty kolor.