Kacze udka w pomarańczach z imbirem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

8 udek kaczych
* 3 pomarańcze
* 2 jabłka
* 2 cytryny
* spory kawałek świeżego korzenia imbiru
* 4 cebule
* tymianek
* 500 ml wody
* 2 łyżki miodu
* 100 g rodzynek
* całkiem sporo soli
* kilka łyżek oliwy


Sposób przygotowania:

Obsmażamy posolone udka na oliwie. Na dno formy do pieczenia układamy cebulę pociętą w piórka, do tego obrany i pocięty w plastry imbir oraz plastry sparzonej pomarańczy. Na tych składnikach układamy ciasno kacze udka. Brytfannę dopełniamy pociętymi pomarańczami, jabłkami w kawałkach, cytrynami w plastrach, rodzynkami, wodą z miodem oraz tymiankiem.
Dodajemy sporą szczyptę soli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 2 godziny. Udka podajemy na przykład z bułką – albo z ziemniakami, ryżem, jak kto woli.