Jerkowane kurczę z grilla

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



6 piersi kurczaka
2 limonki
6 ząbków czosnku
2 łyżki chilli
1 łyżka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
2 cebule
2 ostre papryczki chilli
2 łyżki oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

Do garnka nalewamy wody. Turlamy limonki po blacie, ugniatając mocno. Puszczą wówczas najwięcej soku. Kroimy na pół, wyciskamy sok do wody. Moczymy piersi z kurczaka w wodzie z sokiem przez pół godziny. Siekamy w tym czasie czosnek. Obsypujemy nim wyciągnięte z wody mięso. Zostawiamy na moment, aby przesiąkło zapachem czosnku. Aby przygotować marynatę, miksujemy wszystkie składniki. W misce zalewamy kurczaka marynatą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny - a najlepiej na całą noc. Przygotowujemy mięso na grillu.