Homar ziołowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

1 homar,
100 g obranych krewetek,
2 cebulki dymki,
1 mała marchewka,
1 mały korzę kolendry lub pietruszki,
1 jajko,
1 łodyga trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skorki cytrynowej,
1 łyżeczka maki ziemniaczanej,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
5 listków świeżej bazylii,
do przybrania świeże czerwone papryczki chilli, cebulka dymka,
gałązka świeżej mięty.

 

 

 


Sposób przygotowania:

Homara wkładamy do wrzątku, gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso - ze szczypiec oraz skorupy korpusu. Skorupę oczyszczamy dokładnie i myjemy szczoteczką.

 

Czosnek, cebulę, marchewkę oraz korzeń kolendry obieramy. Myjemy, siekamy. Cytrynową trawkę, bazylię, chilli, myjemy i kroimy jak najbardziej dokładnie. Wszystkie składniki mieszamy z jajkiem, krewetkami oraz sojowym sosem, dodajemy mąki ziemniaczanej i cukru. Dodajemy grubo krojone mięso homara, posiekaną bazylię i dokładnie mieszamy. Skorupę homara napełniamy farszem, układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy pół godziny. Przekładamy na półmisek i dekorujemy miętą, kwiatami chilli, palemkami cymki. Podajemy np. z ogórkowym sosem.