Halibut ze szpinakiem w kokosowym kremie z odrobiną imbiru, lubczykiem i jajkiem na twardo

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z jeszcze miękkim żółtkiem)
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
• 200 ml śmietanki kokosowej
• 300 g filetów z halibuta bez skóry i ości (z inną rybą też będzie smacznie)
• 2 listki laurowe
• 1/2 ząbka czosnku, przekrojonego
• 3 - 4 garście świeżego, młodego szpinaku
• 1/2 szklanki oderwanych listków lubczyku
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka, obieramy ze skorupek. Na większej patelni z pokrywką topimy masło. Dodajemy imbir, smażymy na niewielkim ogniu minutę. Wlewamy kokosową śmietankę, gotujemy aż stanie się gęsta, co zajmie nam około 5 minut. Wkładamy umytego, osuszonego halibuta. Kładziemy na nim listki laurowe, przykrywamy patelnię, dusimy 7 minut, odwracając raz. Przesuwamy ugotowaną rybę na bok patelni. Dodajemy czosnek, opłukany i osuszony szpinak. Na niewielkim ogniu mieszamy przez 2 minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Pod  koniec dodajemy połowę wskazanej ilości lubczyku. Danie wykładamy na dwa talerze, układamy po jednym ciepłym jajku, posypujemy całość resztą lubczyku. Doprawiamy nie dużą ilością soli, czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.