Galaretka espresso z ajerkoniakiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

•  7 łyżeczek żelatyny 
•  laska wanilii 
•  kawałek cynamonu 
•  4 łyżki cukru 
•  12 łyżeczek kawy espresso (w proszku) 
•  6 łyżek likieru kawowego 
•  375 ml śmietany kremówki 
•  1 op. zagęstnika do śmietany 
•  12 łyżek ajerkoniaku 
•  12 cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy do dekoracji


Sposób przygotowania:

Moczymy żelatynę w zimnej wodzie. Nacinamy wzdłuż laskę wanilii. Wyjmujemy rdzeń, razem z cynamonem wkładamy do litra wody i gotujemy. Wyjmujemy wanilię i cynamon. Wywar mieszamy z cukrem, kawą, likierem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym płynie, odciśniętą z wody, w której się moczyła. Studzimy deser, rozlewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z zagęstnikiem. Przekładamy do szprycy albo rękawka i wyciskamy na galaretkę. Każdą porcję polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy ziarenkami czekoladowymi.