Szynka
-
Rozgrzewamy w dużym garnku dwie łyżki oleju. Wrzucamy grube plastry cebuli, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek.…
Kare raisu – japoński ryz z sosem curry
-
Pomidory parzymy wrzącą wodą, aby łatwiej było nam je obrać ze skórek. Kroimy w kosteczkę…
Ryż po meksykańsku z krewetkami
-
Obieramy i siekamy cebulę. Pomidory parzymy, obieramy - i miksujemy. Siekamy obrany czosnek, marchewkę kroimy…
Czerwony ryż meksykański
-
W dość sporym, płaskim rondelku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Powinien nam się zarumienić i…
Ryż po portugalsku
-
Płuczemy dokładnie ryż, zmieniając wodę kilka razy. Przy ostatnim płukaniu woda powinna być czysta. Przekładamy…
Ryż Buddy z imbirem
-
W głębokiej patelni albo woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek, cebulkę i imbir. Smażymy…
Ryż smażony z dymką i jajkiem
-
Czosnek, cebulę, cynamon, kmin i kardamon podsmażamy na oleju aż cebula nam zbrązowieje i będzie…
Ryżowy pilaf
-
Do przygotowanego sosu pomidorowego (kupnego lub zrobionego samemu) dodajemy powidła śliwkowe oraz sos chili. Dobrze…
Ryż z pikantnym sosem pomidorowo-śliwkowym
-
Groch należy przebrać, wypłukać po czym zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc.…
Groch z ryżem
-
Ryż gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Konsystencja jaką chcemy…
Ryż z jabłkami na parze
-
Oczyszczone i osuszone grzyby należy pokroić i smażyć na oliwie lub maśle przez ok. 5-7…
Risotto z grzybami i tymiankiem
-
Ryż przed ugotowaniem zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. W międzyczasie można zamieszać…
Biryani – ryż z warzywami