Owoce morza
-
Podgrzewamy 800 ml wody i dodajemy odrobinę szafranu. Kroimy karkówkę w kostkę, smażymy na 2…
Paella z Walencji
-
Szczypce kraba oczyszczamy. Wyjmujemy z nich mięso, płuczemy. Kraby z puszki osączamy na sicie. Pieczarki…
Kraby w sosie
-
Mieszamy mięso kraba z pieczarkami, papryką, szczypiorkiem oraz pomidorami. Smażymy na maśle przez 10 minut.…
Krab Thermidor
-
Krewetki wyjmujemy z puszki. Odsączamy z zalewy na sitku. Sałatę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.…
Koktajl z krewetek
-
Kroimy kalmary w krążki i układamy w płaskim, kamionkowym naczyniu. Solimy, doprawiamy pieprzem, pietruszką, oliwą,…
Kalmary w cieście
-
Obieramy marchew, por, cebulę. Płuczemy, siekamy drobno. Parzymy pomidory, obieramy, usuwamy pestki, przecieramy przez sitko.…
Kalmary faszerowane
-
Przepoławiamy homara wzdłuż ogona, czyli na dwie części. Białe mięso smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy bułką…
Homar pod panierką z piekarnika
-
Homara wkładamy do wrzątku, gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso - ze szczypiec oraz skorupy korpusu.…
Homar ziołowy
-
Obieramy krewetki, myjemy i usuwamy czarne żyłki. Odstawiamy na bok. Zabieramy się za pastę: orzeszki,…
Gulai udang nanas – krewetki z ananasem na kwaśno
-
Opłukany dokładnie groszek zalewamy wrzącym bulionem. Dodajemy cukier, dusimy kwadrans. Kiedy groszek będzie miękki -…
Groszek duszony w sosie rakowym
-
Formę o kształcie pierścienia, chłodzimy w lodówce. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody i odstawiamy…
Galaretka z łososia z owocami morza
-
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, drobno szatkujemy ostrym nożem. Dodajemy resztę składników, zagniatamy szybko ciasto i…
Barchette frutti di mare
-
Mrożone krewetki oczywiście rozmrażamy, w pokojowej temperaturze - a krewetki z puszki osączamy z zalewy…
Awokado z krewetkami
-
Jajka ubijamy mikserem ze szklanką cukru. Przesianą mąkę łączymy z sodą, proszkiem, cynamonem, dodajemy powoli…
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
-
Rozgrzewamy delikatnie oliwę na patelni, wrzucamy na nią czosnek, szklimy, zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy,…
Przegrzebki z pomidorową salsą
-
Smażymy kaszankę na oleju z dwóch stron. Myjemy przegrzebki, suszymy. Rozgrzewamy dobrze patelnię, rozpuszczamy na…
Przegrzebki z kaszanką i suszonymi pomidorami
-
Blanszujemy cukrowy groszek we wrzątku. Wyjmujemy, na chwilę zanurzamy w lodowatej wodzie. Siekamy miętę, mieszamy…
Przegrzebki z groszkiem cukrowym i świeżą miętą
-
Przegrzebki rumienimy na patelni. Układamy na pokrojonych figach oraz kawałkach mozzarelli. Polewamy konfiturą - tzw.…
Przegrzebki z figami
-
Rozgrzewamy patelnię. Kiełbasę kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przesmażmy, przekładamy na talerz. Na tłuszczu…
Przegrzebki chorizo
-
Świeże małże otwieramy, płuczemy, odsączamy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy czosnek. Dobrze osuszone…
Przegrzebki smażone
-
Siekamy szalotki. Pieczarki kroimy w plasterki. Rozpuszczamy na patelni połowę masła, wrzucamy szalotki i szklimy…
Duszone przegrzebki
-
Płuczemy rozmrożone ośmiornice, wkładamy do garnka z ćwiartkami cytryny i łyżeczką soli. Gotujemy, aż woda…
Sałatka z ośmiornicą
-
Płuczemy ośmiornicę osuszamy, rozbijamy tłuczkiem przez 10 minut. Kroimy na kawałki. Cebule obieramy, drobno siekamy.…
Ośmiornica z ryżem
-
Ośmiornicę gotujemy w garnku z dodatkiem szklanki wody. Dusimy na umiarkowanym ogniu przez godzinę. Jeżeli…
Ośmiornica na zimno
-
Ośmiornicę kroimy w cienkie plasterki. Oliwę łączymy z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, octem winnym. Dodajemy…
Sałatka z ośmiornicy po grecku
-
Owoce morza myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Paprykę kroimy w paski. Podgrzewam odrobinę oliwy w…
Owoce morza z pastą curry
-
Mule wkładamy do zimnej wody. Dokładnie czyścimy. Płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy wodę, 100 mililitrów…
Mule zapiekane z migdałami
-
Mule myjemy. Usuwamy bisiory. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę, szklimy na niej czosnek i cebulę.…
Mule z pomidorami i chilli
-
Masło mieszamy z czosnkiem. Dodajemy szalotkę, natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Mule szorujemy, myjemy, osuszamy.…
Mule z masłem szalotkowym
-
Mule myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy narośla. Usuwamy bisiory. Uszkodzone muszle wyrzucamy. Jeśli muszle są…
Mule w białym winie i pomidorach