Obiad
-
Mini kubeczki z łososiem wędzonym
-
Nuggetsy z łososia
-
Szpinak w roli głównej
-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente (według instrukcji na opakowaniu). Odcedzamy i odstawiamy do…
Makaron z warzywami w sosie śmietanowym
-
Ratatouille
-
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito, aby ściekła…
Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki
-
Do mielonej wołowiny dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojony drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki, namoczoną…
Tureckie kofte – czyli kotlety mielone
-
Zaczniemy od zrobienia kotleta mielonego. Mięsko mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą. Dodajemy…
Najlepszy domowy hamburger
-
W pierwszej kolejności musimy wstawić wywar, w którym ugotujemy nasze pulpeciki. Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera,…
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Szynkę kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy w misce. Sporządzamy marynatę do mięsa z sosu…
Wieprzowina w sosie paprykowym z dodatkiem mleczka kokosowego
-
Obieramy pieczarki i cebulę, kroimy w drobne paseczki. Mieszamy z posiekaną nacią pietruszki i przyprawami.…
Amur pieczony w folii
-
Nie wszystko, co nazywamy klopsikami, musi zawierać w sobie mięso. Jest wiele wegetariańskich dań, o…
Klopsiki z manny w sosie pomidorowym
-
Boczek kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnie (pamiętajmy aby nie wlewać uprzednio tłuszczu…
Oliwne spaghetti z papryką i boczkiem
-
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (poziom aldente). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni…
Jesienne tagliatelle z porami i śmietaną
-
Wkładamy piersi kurczaka do strunowego woreczka i rozbijamy. Pierś powinna być dość cienka, wówczas kroimy…
Nuggetsy z kaparową sałatką
-
Kiełbasę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni. Dodajemy do kiełbasy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy…
Placek po węgiersku
-
Wszystkie podane składniki kroimy w plasterki. Przygotowujemy kociołek: wykładamy jego dno i boki słoniną, na…
Duszaki
-
Na sporą patelnię wylewamy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez kilka minut, tak by…
Jaja sadzone na śmietanie
-
Buraki gotujemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na liściach rukoli. Wodę należy zagotować…
Buraczki w talarki
-
Mięso kroimy na plastry i przykrywamy folią. Lekko rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem.…
Zrazy wołowe w pomidorach
-
Piniowe orzeszki (albo laskowe i włoskie, jak zostało wymienione w składnikach) prażymy na suchej patelni…
Pesto z makaronem
-
Dobrej jakości oliwę rozgrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej albo ceramicznej, aby całość nam nie przywarła).…
Nadziewana tortilla z ziemniaków
-
Cebulę i seler układamy w blenderze i miksujemy na drobną masę. Wrzucamy na patelnię wraz…
Cytrynowe risotto
-
Golonko powinno zostać umyte i osuszone. Nacinamy skórkę w kwadraciki i nacieramy mięso solą i…
Golonka po bawarsku
-
Obieramy trzy średniej wielkości cebule i kroimy je w talarki. Następnie cebulę szklimy na oleju…
Bitki wołowe w sosie
-
Grzyby, w zależności od gustu: podgrzybki, borowiki albo kozaki (czerwone lub białe), moczymy w wodzie,…
Bigos ze śliwkami