Grzyby
-
Placki cukiniowo-ziemniaczane w sosie kurkowym
-
Ucieramy na puszystą masę masło. Nie przerywając, dodajemy ser. Doprawiamy do smaku.
Fromasz
-
Myjemy boczniaka, suszymy, trzemy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w kostkę. Dodajemy ser…
Kotleciki boczniakowo-parmezanowe
-
Podane na ciasto składniki, łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Nie koniecznie musimy używać do…
Krokiety z farszem pieczarki&szpinak
-
Obieramy pieczarki, płuczemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy drobno paprykę, przeciskamy przez praskę…
Krokiety z farszem pieczarkowo-serowym
-
Smażymy cienkie naleśniki, na jasny kolor. Na środek każdego kładziemy łyżkę usmażonych z z solą,…
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
-
Kroimy grzyby oraz cebulę w drobne paseczki. Marchew i seler ścieramy na tarce. Podsmażamy wszystko…
Grzybowe flaczki
-
Ser zawijamy szczelnie folią aluminiową. Zanurzamy we wrzątku na 30 minut. W tym czasie podsmażamy…
Serowa rolada z pieczarkami
-
Siekamy trzony pieczarek, oczyszczone. Paprykę, cebulę, kroimy w drobną kosteczkę. Gotujemy ryż, studzimy go. Mieszamy…
Faszerowane pieczarki wege z grilla
-
Pieczarki faszerowane szynką parmeńską:
-
Myjemy pory, drobno je kroimy. Rozpuszczamy masło, wrzucamy pory. Solimy odrobinę i smażymy na niewielkim…
Francuskie kapcie nadziewane grzybami
-
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Z chleba trzeba odkroić skórkę. Chleb kroimy później na kromki…
Chrupki pieczarkowe
-
Połowę borowików miksujemy i dzielimy na drobno. Pozostałe moczymy w gorącej wodzie. Obieramy pieczarki, siekamy…
Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek
-
Połowę borowików miksujemy i dzielimy na drobno. Pozostałe moczymy w gorącej wodzie. Obieramy pieczarki, siekamy…
Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek
-
Leśny Sos Grzybowy
-
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąki i delikatnie mieszamy, by…
Makaron z grzybami
-
Kurki związujemy. Mieszamy olej z łyżeczką koniaku, solą, pieprzem. Kurki nacieramy miksturą i odstawiamy na…
Pieczona kurka z winogronami
-
Grzyby kroimy na ćwiartki albo ósemki. Roztapiamy masło w niewielkim rondlu. Odkładamy łyżkę masła do…
Grzybowe ravioli
-
Pokrojone dość drobno grzyby dusimy w oleju.Wyjmujemy z oleju grzyby i dusimy w nim posiekaną…
Grzyby z sosem orzechowym
-
Wnętrzności gotujemy w nie dużej ilości wody - takiej by przykrywała wnętrzności. Wodę solimy łyżeczką…
Duszone wnętrzności jagnięcia
-
Grzyby kroimy w kawałeczki i solimy lekko. Dusimy na maśle. Co jakiś czas dolewamy odrobinę…
Duszone grzyby z kaszkawał
-
Kroimy nasze świeże grzyby w kawałki, wrzucamy je do podgrzanego tłuszczu (masło lub olej). Dusimy…
Duszone grzyby w winie
-
Obieramy jajka ugotowane na twardo ze skorupek. Każde jajko kroimy w poprzek - i wyjmujemy…
Grzybki z jaj na sałacie
-
Olej mieszamy z przyprawą typu vegeta i zanurzamy w nim pieczarki. Kładziemy je bezpośrednio na…
Pieczarki z grilla
-
Myjemy pieczarki i oddzielamy kapelusze od nóżek. Kapelusze pieczarek nacieramy cytryną, aż staną się białe.…
Pieczarki faszerowane
-
Boczniaki oczyszczamy i osuszamy, na przykład na bawełnianej ściereczce. Kroimy je w paski - nie…
Boczniak z pomidorami
-
Gotujemy kaszę w mniej więcej trzech szklankach osolonej wody. Zawijamy garnek w ręcznik - albo…
Pęczak z grzybami
-
Ugotowany makaron al dente przelewamy zimną wodą. Grzyby - oczyszczone, obrane i umyte oczywiście -…
Makaron z grzybami
-
Z mąki - najkorzystniej sprawdzi się krupczatka - i jajek, z dodatkiem szczypty soli, zagniatamy…
Kluski tarte z grzybami
-
Za pomocą miksera przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem…
Grzyby smażone w cieście