Deser
-
Gotujemy makaron według przepisu z opakowania. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy anyż, imbir, cukier i…
Zupa z kluskami
-
Gotujemy wodę. Dodajemy groszki, cebulki dymki pokrojone wedle uznania, sól oraz limonkowy sok. Gotujemy wszystko…
Zupa z groszku i pesto
-
Cukinię, cebulę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Woda nie powinna nam zakrywać warzyw. Doprawiamy…
Zupa vâche qui rit
-
Płuczemy soczewicę dokładnie w zimnej wodzie. Do wody wsypujemy wypłukaną soczewicę, dodajemy soli, cztery łyżeczki…
Zupa z soczewicy
-
Oczyszczamy rybę, usuwamy wnętrzności, odcinamy płetwy, głowę. Wyjmujemy z ryby kręgosłup oraz ości, a następnie…
Turecka zupa rybna z labraksa
-
Kolejność przyrządzania: zupa, baza, makaron, przybranie. Do większego garnka wrzucamy kurczaka, marchewki, cebulę, odrobinę ziarenek…
Miso ramen
-
Odcedzamy kukurydzę z zalewy i miksujemy ją z jedną czwartą litra drobiowego bulionu. Pozostałą część…
Chińska zupa z kukurydzy
-
Kroimy rybę w cienkie słupki. Obtaczamy je w mące kukurydzianej, którą mieszamy z odrobiną oliwy,…
Chińska zupa rybna
-
Na niewielkim ogniu gotujemy wywar z warzyw - poza porem - i drobiowego korpusu. Tniemy…
Chińska pomidorowa z makaronem
-
Gotujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy do niej bulionowe kostki, pastę z ziemnych orzeszków. Dorzucamy listki…
Zupa z Gambii na paście z orzeszków ziemnych
-
Obieramy jabłka i usuwamy z nich pestki. Przygotowany miąższ owoców kroimy na kawałki. W rondlu…
Zupa senegalska z zielonych jabłek
-
Płuczemy pod bieżącą wodą liście i kroimy je w paski. Wrzucamy do garnka. Pomidory kroimy…
Zupa Matembele z pokrzywą i makrelą
-
Kości wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy, przykrywamy, gotujemy godzinę - a następnie dodajemy…
Zupa Lasopy na cielęcinie
-
Zupa według tego przepisu ma charakterystyczny aromat, dymny aromat, który zapewniają nam opieczone w piekarniku…
Zupa meksykańska z pieczonych pomidorów
-
Warzywa i mięso myjemy i obieramy. Moczymy cieciorkę - najlepiej na całą noc - a…
Sopa tlalpena – zupa meksykańska
-
Smażymy posiekane drobno cebule na smalcu i dodajemy epasote (lub cząber, ewentualnie oregano, jako podano…
Sopa de tortilla – zupa meksykańska
-
Parzymy pomidory i obieramy je ze skórek. Dodajemy ogórka, obranego ze skórki, oraz jedną cebulę.…
Gazpacho – chłodnik andaluzyjski
-
W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej na chrupko bekon. W tym samym tłuszczu, po…
Aromatyczna zupa z drobiu
-
Groch zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin - najlepiej przez noc. Odcedzamy, odkładamy na…
Shorba – zupa arabska
-
Rozgrzewamy na patelni dość mocno olej. Wrzucamy pokrojone warzywa, najlepiej tak jak następuje: cebulę kroimy…
Zupa z kurczaka po portugalsku
-
Dzień przed zamierzanym serwowaniem potrawy moczymy fasolę i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i odstawiamy.…
Flaczki po portugalsku
-
Kroimy włoszczyznę, wszystkie składniki rosołu poza cebulą i natką zalewamy trzema litrami wody i gotujemy.…
Zupa wiosenna po wietnamsku
-
Kości i korpusy z kurczaka myjemy dokładnie i zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Usuwamy powstałą pianę.…
Zupa wietnamska Pho
-
Cebulki rozgniatamy płaską stroną noża. Wrzucamy do garnka głowę i rybne odpadki oraz rozgniecione dymki.…
Zupa rybna po wietnamsku
-
Należy odkroić wierzch chleba i wybrać to, co miękkie. Siekamy cebulę, czosnek - i szklimy…
Czeska zupa czosnkowa
-
Obieramy i siekamy cebulę. Marchew, seler, ziemniaki - obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Por,…
Zupa rybna po norwesku
-
Marchewkę i pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o sporych oczkach. Kroimy por w talarki.…
Zupa z gąsek
-
Myjemy ziemniaki i warzywa. Rozdrabniamy je - krojąc w kostki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie,…
Ajntop
-
Oczyszczamy łodyżki selera z włókien. Odcinamy z łodyżek liście. Siekamy łodygi - następnie siekamy obraną…
Zupa z serem pleśniowym
-
Rozgrzewamy oliwę w dość sporym garnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem - i obsmażamy je…
Klasyczny wołowy gulasz