Frytki z kurczaka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



3/4 kg filetów z kurczaka
● 1/2 szklanki sosu sojowego
● 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
● 4 ząbki czosnku
● 2 łyżki miodu
● sól
● pieprz
● curry
● imbir
● mąka
● olej

SOS:
● 3 łyżki konfitury morelowej
● kopiasta łyżka masła orzechowego
● 2 łyżki wody
● łyżka sosu sojowego


Sposób przygotowania:

Myjemy filety, osuszamy i kroimy w pasy – jak frytki. Mieszamy w misce sos sojowy, wino, rozdrobniony czosnek, miód, przyprawy. Wkładamy paski mięsa do sosu, zostawiamy na 3 godziny w lodówce. Wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w mące. Smażymy na głębokim oleju. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem przygotowanym z konfitury, orzechowego masła, sosu sojowego, wody.