Mandazi – drożdżowe ciastka z mlekiem kokosowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1.3 szklanki mąki
- sól
- olej do głębokiego smażenia


Sposób przygotowania:

Mieszamy drożdże z łyżką cukru. Dodajemy niewielką ilość ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Mieszamy mąkę z solą i resztą cukru, a następnie dodajemy drożdże i taką ilość kokosowego mleka, by powstało twarde ciasto. Zagniatamy ciasto, odstawiamy na 45 minut i czekamy aż wyrośnie. Rozwałkowujemy do grubości 0,5 centymetra i kroimy na trójkąciki - bok około 4 centymetrów. Układamy na pergaminie, by jeszcze raz wyrosły, na kwadrans. Smażymy na głębokim oleju i podajemy na ciepło.