Sałatka z selera i ananasa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 słoiczki selera marynowanego
1 por
1 puszka ananasa
1 szklanka majonezu
5 jajek
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo. Seler przekładamy ze słoików na sito i odciskamy. Warzywa pozbawiamy nadmiaru marynaty. Dłuższe wstążki selera siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Odsączamy ananas z syropu, dzielimy na kawałki. Por kroimy w pół talarki. Parzymy je na sicie wrzątkiem, aby zmiękł delikatnie i by pozbawić go nadmiaru gorzkiego smaku.
Obrane jajka kroimy na połówki. Wkładamy do miski żółtka, białka siekamy w kostkę. Rozcieramy żółtka, dodając po łyżeczce majonezu aby całość stała się gładka. Wrzucamy wszystkie składniki sałatki do środka i mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.