Ugali – gulasz wołowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 30 dag wołowiny gulaszowej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- mielone ziele angielskie
- 1 listek laurowy
- zioła prowansalskie
- oregano
- chili
- 1 łyżka wegety
- sól
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 marchew
- 1 seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 szklanka rosołu
- 1/2 szklanki kaszy manny


Sposób przygotowania:

Na gorący olej wrzucamy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Kiedy nam się zeszkli, dodajemy wołowinę, którą kroimy jak na gulasz. Dokładamy przecier, dusimy kwadrans, a następnie dodajemy czosnek i przyprawiamy. Wlewamy wody, dusimy aż mięso staje się miękkie. Następnie wyjmujemy mięso - a w garnku lądują pokrojone warzywa. Gotujemy tak długo, aż staną się miękkie, następnie miksujemy je i mieszamy z mięsem, doprawiając do smaku.
W rondelku gotujemy rosół. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy kaszy manny i mieszamy. Kiedy masa ma już konsystencję przypominającą twaróg, ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy kilka minut. Wyjmujemy kaszę na talerz i oblewamy mięsnym sosem.