Potrawa z serem muttar paneer

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ szklanki oleju
Ok. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki
1 cebula, przepołowiona
2 ząbki czosnku, posiekane
Ok. 2,5 cm imbiru, posiekanego
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
2 paczki mrożonego groszku
1 łyżeczka puree pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego


Sposób przygotowania:


Olej podgrzewamy na dość sporej patelni. Dodajemy sera paneer - i smażymy tak długo aż stanie się złocisty. Wyciągamy go i kładziemy na papierowym ręczniczku, aż tłuszcz nam obcieknie. Wówczas potrawa, rzecz jasna, będzie zdrowsza. I smaczniejsza, bo nie każdy lubi sporo tłuszczu w daniu. Z patelni wylewamy olej, zostawiamy tylko około dwóch łyżek. Wkładamy cebulę, imbir i czosnek do blendera i miksujemy na jednolitą masę - ale nie gładką, zostawiamy trochę grudek. Dodajemy szczyptę soli i smażymy na pozostawionym ze smażenia sera oleju. Smażymy około pięciu minut. Dosypujemy mieszankę garam masal i kurkumę. Gotujemy kolejne 2 minuty. Zanim dodamy mrożony groszek. Puree z pomidorów mieszamy z bulionem, wlewamy na patelnię do pozostałych składników, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około kwadransa. Gdy groszek jest już miękki - potrawa jest gotowa. Podajemy z serem paneer na ciepło.