Kaczka ze śliwkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kaczka około 3 kg
10 dag słoniny pokrojonej w cienkie plastry
2 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka utłuczonego jałowca
4 łyżki śliwowicy
15 dag śliwek

Nadzienie:
25 dag szynki
15 dag kurzej wątróbki
10 dag migdałów
3 łyżki rodzynek
2 kajzerki
1 szklanka mleka
3 jajka
cukier
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kaczkę należy umyć, następnie odrobinę osuszyć tak, by dało się swobodnie natrzeć ją solą. Nacieramy solą, dodajemy majeranek i jałowiec. Kaczka może teraz poczekać. Przygotowujemy nasze nadzienie: zalewamy bułki mlekiem w misce lub garnku, przyciskając czymś by dobrze się nasączyły. Po około 15 minutach bułeczki będą już dobrze nasączone, odciskamy wtedy nadmiar mleka. Mielimy razem w maszynce do mięsa szynkę, wątróbkę oraz naszą wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę. Mielimy osobno migdały, dodajemy do mięsnej masy. Dodajemy także rodzynki, żółtka jaj oraz odrobinę cukru + gałki muszkatołowej startej na tarce. Cukier możemy pominąć. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, w zależności od gustu naszego podniebienia. Nadziewamy kaczkę farszem, dobrze wymieszanym ze sobą. Zszywamy (nie syntetyczną nicią!), układamy w brytfannie. Kaczkę możemy obłożyć delikatnymi paskami słoniny, a do brytfanny pod kaczkę podłożyć masło. Pieczemy około dwóch godzin, piekarnik powinien być nagrzany do 180st. C. Kaczkę podlewamy wodą. Kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy śliwki, polewamy śliwowicą.