Chilli z chlebem kukurydzianym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 cebule, posiekane
2 ząbki wyciśniętego czosnku
2 łyżeczki suszonych płatków chili
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu
5 ziaren kardamonu, zmiażdżonych
2 czerwone papryki, pokrojone, bez pestek
Ok. 1,5 kg mielonej wołowiny
7 szklanek pokrojonych pomidorów w puszce
½ szklanki keczupu
½ szklanki puree z pomidorów
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe kakao
3 ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki

Chleb kukurydziany:
1 ½ łyżeczki soli
4 szklanki maki kukurydzianej
¼ szklanki mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki maślanki
4 jajka
2 łyżeczki miodu
¼ szklanki oleju roślinnego
2 szklanki startego cheddara


Sposób przygotowania:


Podgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę tak by stały się miękkie. Kiedy są miękkie - ale jeszcze nie zaczynają się złocić, dodajemy chilli, kmin, kolendrę i kardamon - i dobrze mieszamy całość. Dodajemy papryki i mięso, mieszamy i smażymy tak długo, aż mięso zacznie nam brązowieć. Dodajemy pomidorów, keczupu, wody i puree. Powinien wyjść nam z tego sos o głęboko czerwonym kolorze. Gdy chilli zaczyna się gotować, sypiemy je kakao i mieszamy. Następnie dodajemy fasoli i gotujemy chilli dalej pod przykryciem.
Po ugotowaniu, odstawiamy do schłodzenia albo pozostawiamy na noc w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę kukurydzianą, zwykłą, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Do dzbanka wlewamy maślanki, jajka, oleju i miodu, a następnie wlewamy całość do suchych składników. Mieszamy, aż uzyskamy żółtą masę. Masą polewamy nasze chilli. Wsypujemy na górę sera i pieczemy przez pół godziny aż chlebek urośnie i nabierze złotego koloru, a nasze chilli pod spodem będzie wrzeć. Przed podaniem kroimy powstały na wierzchu chlebek i dzielimy na równe porcje.