Flaczki po algiersku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

80 dag flaków
4 czerwone papryki
10 ząbków czosnku
2 cebule
4 łyżki oliwy
łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Flaki, dokładnie wyczyszczone i umyte, osuszamy delikatnie i kroimy na wąziutkie paseczki.
Siekamy cebulę na półplasterki, oczyszczamy papryki z nasion i kroimy w krążki.
Rozcieramy czosnek w moździerzu z kminkiem i solą.
Przesmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, aż będzie złocista, dodajemy paprykę, czosnek - i dusimy wszystko pod przykryciem kilka minut. Powinien nam odparować sok, który puści papryka.
Dodajemy flaki, zalewamy gorącą wodą (1,5 litra) i gotujemy aż flaki staną się miękkie, na niewielkim ogniu, dolewając w razie potrzeby wody.