Pieczeń jagnięca

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 udziec jagnięcy
1 łodyżka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
½ cytryny, sok i skórka
2 łyżki stołowe czerwonego porto
½ łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki dżemu porzeczkowego
Świeżo zmielony pieprz

 


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 210 stopni. Wszystkie składniki poza dżemem wkładamy do worka. Wiążemy go i zostawiamy na noc. Wyciągamy marynatę, by nabrała pokojowej temperatury. Udziec i marynatę wkładamy do brytfanny i pieczemy 1,5 godziny. Przewracamy udziec w połowie pieczenia. Kiedy całość będzie gotowa - nabierze ciemno brązowego koloru - wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut by ostygł. W tym czasie, do brytfanny wlewamy odrobinę wody i pół łyżki dżemu, by zrobić delikatny sos. Kroimy jagnięcinę i polewamy sosem.