Nadziewana tortilla z ziemniaków

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

  • 175 ml oliwy,
  • 750 g obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków,
  • 1 pokrojona w krążki cebula,
  • 5 ubitych jajek, sól, pieprz,
  • 100 g wyłuskanego i obranego bobu,
  • 75 g cienko pokrojonego chorizo

 


Sposób przygotowania:

Dobrej jakości oliwę rozgrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej albo ceramicznej, aby całość nam nie przywarła). Dodajemy ziemniaki i pokrojoną w krążki cebulkę. Podsmażamy całość na średnim ogniu około dwudziestu minut, mieszając co jakiś czas. Gdy ziemniaczki staną się miękkie i nabiorą złocistego koloru, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni, a warzywa przekładamy do większej miski. Dodajemy ubite wcześniej jajka, pieprz, sól do smaku, a kiedy wszystko ostygnie, dodajemy bobu.
Wlewamy oliwę na patelnię kolejny raz, wlewamy mieszankę ziemniaków i jaj i smażymy przez 10 minut. Całość powinna się ściąć. Wtedy zsuwamy naszą tortillę na talerz, obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Kiedy tortilla jest gotowa i ostygnie, kroimy ją wzdłuż na 2 części, przekładamy np. chorizo, który powinien być wcześniej podsmażony na patelni.