Babka marcepanowa

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

  • 300 g masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 6 żółtek i 6 białek
  • tarta skórka cytrynowa
  • 1/2 łyżeczki tartej laski wanilii
  • 140 g cukru pudru
  • 120 g krupczatki
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • 150 g słodkiej marmolady morelowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki koniaku

Sposób przygotowania:

Na początku ucieramy miękkie masło i marcepan za pomocą robota kuchennego na krem, stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i wanilię, całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego, nie zapominając, aby podczas tej czynności stopniowo dodawać po łyżce cukier. teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i wcześniej przyrządzony krem marcepanowy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Górną warstwę ciasta delikatnie wygładzamy i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Gdy babka już będzie upieczona, wyjmujemy ją z formy. Odstawiamy na około kwadrans do wystygnięcia. Po tym czasie wierzch babki smarujemy pyszną marmoladą. Po raz kolejny odstawiamy, tym razem na około pół godziny, aby marmolada stężała. Na sam koniec mieszamy cukier puder z sokiem cytrynową i odrobiną koniaku, w ten sposób przygotowując lukier, którym następnie polewamy nasze ciasto.