Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

60g borowików suszonych
800g pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
1 łyżka mąki
300ml śmietany 36% (bardzo zimnej)
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżka czerwonego pieprzu


Sposób przygotowania:

Połowę borowików miksujemy i dzielimy na drobno. Pozostałe moczymy w gorącej wodzie. Obieramy pieczarki, siekamy drobno i solimy. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Gdy będzie gorąca, wrzucamy pieczarki i dobrze podsmażamy. Namoczone borowiki odsączamy, kroimy w paseczki. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy - podsmażamy namoczone borowiki. Posypujemy mąką podsmażone pieczarki, zalewamy wodą z borowików, gotujemy 10 minut. Ubijamy śmietanę na sztywno, doprawiamy gałką, pieprzem, solą. Zdejmujemy garnek z ognia. Nakładamy resztę śmietany do cukierniczego rękawa. Wlewamy zupę do filiżanki, dekorujemy śmietaną z rękawa, posypujemy czerwonym pieprzem i zmielonymi borowikami.